Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2006

klopy paste προς συζήτηση

παραθέτω 1 κείμενο (κλεμμενο) παρακαλώ σχολιάστε:::
To 1914, η βρετανική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την είδηση ότι Γερμανοί στρατιώτες στο Βέλγιο έκοβαν τα χέρια των αγοριών ώστε να μην μπορούν να γίνουν στρατιώτες όταν μεγαλώσουν. Η βρετανική βασιλική οικογένεια άνοιξε λογαριασμό για να βοηθηθούν τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας μετά το τέλος του πολέμου. Τη δεκαετία του '20, ο λογαριασμός διακριτικά καταργήθηκε και τα χρήματα διατέθηκαν για άλλους αγαθοεργούς σκοπούς, επειδή δεν βρέθηκε ούτε ένα παιδάκι με κομμένο χέρι.

Την ίδια εποχή, οι αγγλικές εφημερίδες δημοσίευσαν ρεπορτάζ για βιασμούς στο κατεχόμενο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε χωριό του Βελγίου Γερμανοί στρατιώτες πήραν 20 τραπέζια από σπίτια, τα έβαλαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, ξάπλωσαν επάνω τους ισάριθμες νεαρές Βελγίδες και καθεμιά τη βίασαν το λιγότερο 12 «Ούννοι». Αργότερα, αντιπροσωπία Βέλγων πολιτών περιηγήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, διηγούμενη την ιστορία. Η σοβαρότητα των καταγγελιών επισημοποιήθηκε από την επίσκεψη στον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον. Η αγανάκτηση των Αμερικανών βοήθησε την τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πλευρά των συμμάχων, αλλά όχι και την ανεύρεση των Βελγίδων που βιάσθηκαν, αφού και μετά το τέλος του πολέμου δεν βρέθηκε ούτε μία.

Η προπαγάνδα δεν ήταν προνόμιο μόνο των Αγγλων. Οι γερμανικές εφημερίδες δημοσίευαν άρθρα, σύμφωνα με τα οποία οι Γάλλοι δηλητηρίαζαν τα πηγάδια και τύφλωναν Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου. Οι Γάλλοι δημοσίευσαν μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν ένα χωριό, ζήτησαν από τους μοναχούς ενός μοναστηριού να χτυπήσουν πανηγυρικά τις καμπάνες. Οι μοναχοί αρνήθηκαν και οι Γερμανοί τους κρέμασαν από τα σκοινιά σαν γλωσσίδια, χτυπώντας με τα σώματά τους τις καμπάνες. Ούτε φυσικά η προπαγάνδα περιορίζεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον δεύτερο, οι Ρώσοι κατήγγειλαν τους Γερμανούς ότι σκότωσαν χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς στο Κατίν. Οι σύμμαχοι συμφωνούσαν με την κατηγορία μέχρι να ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος, όταν με τη σειρά τους κατήγγειλαν του Σοβιετικούς ότι εκείνοι είχαν σκοτώσει τους Πολωνούς αξιωματικούς επειδή ήταν εθνικόφρονες και θα πρόβαλαν αντίσταση στην κομουνιστικοποίηση της χώρας. Στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί πέταγαν από αεροπλάνα πάσα ασφαλούς παράδοσης στις θέσεις των Βίετ Κονγκ, σύμφωνα με τα οποία κάθε στρατιώτης που θα αποφάσιζε να παραδοθεί θα είχε καλή μεταχείριση και γρήγορη απελευθέρωση μετά την παράδοσή του. Η κυβέρνηση του Βορείου Βιετνάμ κυκλοφορούσε κόμικ που παρουσίαζαν όλους τους Αμερικανούς σαν τρελαμένους ναρκομανείς που πυροβολούσαν αδιακρίτως τους χωρικούς. Η προπαγάνδα και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις –γνωστές στη στρατιωτική lingo ως «PsyOp»– χρησιμοποιούνται σε κάθε σύγκρουση για να αποξενώσουν τους λαούς, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη των ουδέτερων και να καταστρέψουν το ηθικό των αντιπάλων. Φυσικά, η σύγκρουση στον Λίβανο δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Οι Αραβες προσπαθούν να παρουσιάσουν τη σύγκρουση σαν τυφλή επίθεση κατά αμάχων. Οι Ισραηλινοί δέχονται τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, αλλά προσθέτουν ότι η Χεζμπολάχ δημιουργεί βάσεις σε κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε οι άμαχοι να γίνονται ανθρώπινες ασπίδες. Επίσης, προσθέτει ότι προειδοποιεί τον πληθυσμό δύο ώρες πριν από κάθε επίθεση με φυλλάδια που ρίχνονται από αεροπλάνα. Οι Ισραηλινοί λένε ότι τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν είχαν απαχθεί οι δύο στρατιώτες τους. Οι Αραβες απαντούν ότι το Ισραήλ γνώριζε τους κινδύνους, αλλά άφησε τους στρατιώτες του να απαχθούν, ώστε να έχει λόγο επέμβασης στον Λίβανο. Η εικόνα που θέλουν να προβάλουν οι δύο πλευρές είναι σαφής: οι Ισραηλινοί θέλουν να περνούν ως το κράτος με ευρωπαϊκή κουλτούρα στη Μέση Ανατολή, που έκανε την έρημο κήπο, την ώρα που τους Αραβες τους τρώει η μύγα. Ενα κράτος που αναγκάζεται να πολεμάει επειδή δεν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα επιβίωσης. Οι Αραβες, από την άλλη, προβάλλουν την εικόνα του λαού που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, που διώχθηκαν από τα σπίτια τους για να εγκατασταθούν οι Εβραίοι λακέδες των Αμερικανών. Και βασίζονται στη δύναμη της εικόνας.

Δεν ξέρω ποιος έχει δει το «Wag the dog» με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Είναι η ιστορία ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που επειδή έχει προσωπικά προβλήματα, για να συσπειρώσει τον κόσμο ξεκινάει πόλεμο στην Αλβανία. Για να συγκινήσει τους πολίτες σκηνοθετεί μια σκηνή, στην οποία μια νεαρή κοπέλα τρέχει μέσα στους καπνούς του πολέμου με ένα μωρό στην αγκαλιά. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει, διότι με τη σημερινή εξάπλωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 100 δημοσιογράφοι θα είχαν πάει στην Αλβανία σε ένα 24ωρο. Αυτό όμως που αξίζει να εξεταστεί είναι η δημοσιογραφική διάθεση να προβληθεί η ταινία με την κοπέλα. Δείχνει την αδυναμία της εικόνας. Την οποία κάποιος επιλέγει να δείξει, ενώ έχει απορρίψει κάποια άλλη. Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε CNN, όπως και τα ελληνικά και τα αραβικά κανάλια, για να δείτε τη διαφορά στην επιλογή των εικόνων. Ολες είναι πραγματικές και από ανθρωπιστικής άποψης σημαντικές, είναι όμως δευτερεύουσες στο πολιτικό πρόβλημα. Μπορεί το Ισραήλ να επιβιώσει με διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθεί σήμερα; Και με το χέρι στην καρδιά θέλω να σκεφτείτε το παρακάτω.

Με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες πλακωνόμαστε για τις εδαφικές και εναέριες διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ας πούμε λοιπόν ότι Γκρίζοι Λύκοι εγκαθίστανται στα παράλια της Μικράς Ασίας και βομβαρδίζουν με ρουκέτες τη Σάμο, ισχυριζόμενοι –εν πολλοίς ορθά– ότι υπήρχε τουρκική μειονότητα που εκδιώχθηκε από τους Ελληνες. Η τουρκική κυβέρνηση είναι ανίσχυρη να τους εμποδίσει, αλλά εμείς είμαστε ισχυροί. Και τώρα τα παιδάκια να σηκώσουν τα χέρια τους. «Πόσοι λένε ότι ο βομβαρδισμός των θέσεων των Γκρίζων Λύκων, έστω κι αν σκοτώνονταν κάποιοι Τούρκοι, θα ήταν έγκλημα;». Γιατί δεν βλέπω σηκωμένα τα χεράκια; Επειδή φυσικά η Σάμος ήταν πάντα ελληνική. Σωστά. Με ένα μεγάλο κενό. Ας πούμε καμιά πεντακοσαριά χρόνια. Γιατί λοιπόν εμείς είχαμε το δικαίωμα να τη διεκδικήσουμε για ιστορικούς λόγους, αλλά οι Εβραίοι δεν είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν την Παλαιστίνη; Γιατί τώρα ακούω όλα τα παιδάκια να φωνάζουν «αλλά εμείς δεν διώξαμε τους Τούρκους»; Διότι λένε ψέμματα. Φυσικά τους διώξαμε τους Τούρκους, όπως και αυτοί μας έδιωξαν από την Κωνσταντινούπολη, όπως διώξαμε και τους Σλάβους από τη Φλώρινα, η οποία στην τελευταία καταγραφή πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μόλις 4% Ελληνες... Εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να αντιδρούμε –θυμηθείτε τα Ιμια–, αλλά στο Ισραήλ δεν αναγνωρίζουμε το ίδιο δικαίωμα. Γιατί; Ξέρω κι εγώ Επειδή είναι Οβριοί;
Thessaloniki Blogs
Weather by Freemeteo.com